Rollingwood Residence: Sustainable Sanctuary for Growing Family








Designed by the award-winning firm A Parallel Architecture, the Rollingwood Residence in Rollingwood, Texas, USA, is a stunning example of contemporary residential architecture. This single-family house, built in 2021, seamlessly blends the client’s desire for a cozy, family-oriented sanctuary with a focus on sustainable and resilient design.






Modern, wood-clad home nestled within a lush, tree-filled landscape with a stone pathway.



Cozy modern living room with a brick wall, wood furniture, and a fireplace.




–>


Spacious, modern kitchen with wooden beams, skylights, and sleek built-in cabinetry.



A modern kitchen and dining area surrounded by large windows overlooking nature.



A modern interior with a metal staircase, brick walls, and minimalist furnishings.




–>


Modern, open-plan living space with sleek black-framed windows, brick walls, and wood accents.



Modern bedroom with large windows overlooking a lush, colorful garden and architectural exterior.



Spacious bathroom with floor-to-ceiling windows overlooking lush greenery, modern fixtures.



Modern architectural design with expansive glass walls, wooden accents, and a large central tree.



Striking modernist home with dark exterior and large glass windows amid bare trees.


About Rollingwood Residence

A Sustainable Sanctuary for a Growing Family

Motivated by the need for a forever home, our client challenged the design team to create a cozy, family-oriented sanctuary on a busy thoroughfare. As a result, the architects at A Parallel Architecture embarked on a comprehensive site analysis to understand the property’s unique characteristics.

Harmonizing with the Natural Environment

Recognizing the site’s abundant heritage trees, the design team strategically positioned the home to embrace the existing vegetation and provide much-needed shade and privacy. Moreover, the architects carefully integrated the new construction with the prevailing weather patterns, solar orientation, and local ecosystems, creating a resilient and sustainable environment.

A Sanctuary from the Busy Street

The home’s carefully composed facade serves as a quiet, durable backdrop to the verdant shade trees and lush front lawn, providing a sanctuary from the busy street. Inside the austere envelope, a series of thoughtfully interconnected spaces are appointed in a warm, natural palette of materials.

Seamless Indoor-Outdoor Living

Wall-to-wall sliding glass doors open to the backyard sanctuary, which features an outdoor fireplace, rain garden, and a living pavilion that can be fully screened when needed. The master bedroom overlooks this oasis, while the bath enjoys views of a private garden, creating a seamless integration between the indoor and outdoor spaces.

Functional Spaces for the Growing Family

The kitchen, defined by a floating wood ceiling and high clerestory windows, enjoys views of the heritage tree’s canopy and the passing clouds. A centrally located home office allows constant connection to the family throughout the workday. Upstairs, a glassy family room overlooks the neighborhood street, while a playroom with a chalkboard-clad sliding wall can be separated from the bedroom hallway.

Capturing Rainwater and Reducing Runoff

Furthermore, the design team elected to capture all rainwater on-site through a series of private gardens, rainwater harvesting systems, and detention basins. The landscape design helps reduce stormwater runoff, mitigate the urban heat island effect, and provide habitat for local wildlife.

Overall, the Rollingwood Residence is a stunning example of how thoughtful design can create a sustainable and resilient sanctuary for a growing family, seamlessly integrating with the surrounding natural environment.

Photography courtesy of A Parallel Architecture
Visit A Parallel Architecture


– by Matt Watts



Tags





Gallery